< terug naar projecten overzicht

Aanleg Groen-Blauw leer- en ontdekkingsplein BS de Bottel – Lottum (Horst aan de Maas)- Limburg

Samen met vele betrokken ouders en teamleden is veel werk verzet om het groen-blauwe schoolplein te realiseren bij Basisschool de Bottel in Lottum. Een intensief project waarbij de Lottumse samenleving  zeker heeft laten zien waar zij goed in zijn: Krachten bundelen en een project van onderop met eigen mensen uitvoeren. Het resultaat mag er zeker zijn.

Afkoppelen van regenwater

Vanuit de gemeente en het waterschap werd de mogelijkheid geboden om de hemelwaterafvoer het gebouw af te koppelen en op natuurlijke wijze in wadi’s rondom het school te laten stromen. Als de school dit samen met vrijwilligers wilden mogelijk maken, konden zij een bijdrage leveren aan enerzijds een betere aanpassing op het klimaat en anderzijds zouden zij daar subsidie voor kunnen ontvangen. Dat heeft de werkgroep zich geen twee keer laten vertellen. Al snel lag er een plan op tafel om het gehele plein aan te pakken

Natuurlijk spelen

Naast de aanleg van wadi’s waren er nog veel meer wensen. Omdat het oude plein erg kaal en stenig was, was er een grote wens voor meer groen, natuurlijk en avontuurlijk spelen. Een uitdagende waterspeelplaats stond ook bovenaan op het wensenlijstje.

Aan de slag

De werkgroepleden wilden al snel aan de slag. Voor structuur en ondersteuning bij dit project heeft directeur Ron Schreurs de hulp ingeroepen van Schoolpleinadvies. Schoolpleinadvies heeft de werkgroep ondersteund met een planning, projectmanagement, netwerk, communicatie naar stakeholders en mede organiseren van de uitvoeringsdagen. Vele zaterdagen zijn de handen uit de mouwen gestoken om het schoolplein te maken tot een avontuurlijke, natuurlijke speel- en leeromgeving. Alles is uitgevoerd met hulp van lokale organisaties. Zo is het grondwerk door een bedrijf uit de buurt uitgevoerd, is de arena door een vader van kinderen op school gemaakt en komen de beplanting en speelkeien van een lokale hovenier. Verder is er ook hulp en materiaal geboden door Landschap Horst aan de Maas en IVN Horst aan de Maas.

Voedselbosje

Om kinderen meer te leren over de oorsprong van voeding, zaaien, verzorgen en oogsten is samen met de kinderen is een voedselbosje aangeplant op het schoolplein. IVN heeft de kinderen geleerd over de beplanting en bomen die zijn gebruikt. Op de feestelijke aanplantdag kon er naast het planten ook op andere manieren over de natuur en voeding worden geleerd.

Bloembollen aangeplant door leerlingen

Aan de voorzijde van de school hebben de leerlingen (van klein tot groot) geholpen bij het poten van bloembollen. Wat zullen zij in het voorjaar verrast zijn zodra de eerste bloemen zich laten zien. Samen met vrijwilligers zijn de wadi’s aangeplant met biodiverse beplanting.

Aanleg waterspeelplaats

Jeroen Weijmans van ’t Groenkompas heeft het ontwerp en de realisatie van de waterspeelplaats uitgevoerd. Vanuit het hoogste punt op het schoolplein staat een waterpomp. Vanaf dat punt stroomt het water langzaam naar beneden naar de wadi op het schoolplein. Op deze plek is het elke dag topdrukte met kinderen die met het water willen spelen.

Ruimte voor speel- en sportplezier

Naast alle groene en blauwe mogelijkheden van het plein, heeft de werkgroep van actieve ouders en teamleden gezorgd voor o.a. de aanleg van een klimwand met valondergrond, een low-rope touwenparcours en een voetbalkooi. De kinderen van Basisschool de Bottel kunnen voorlopig weer heerlijk spelen op het schoolplein.