Sinds Basisschool de Rozenbeek in Velserbroek prachtig verbouwd is en met alle leerlingen op één locatie zitten, zijn de teamleden, kinderen, vele betrokken ouders en in overleg met buurtbewoners begonnen met de plannen om de buitenomgeving rondom de school te transformeren tot een inspirerende plek met volop ontwikkelmogelijkheden voor de kinderen van de school en alle andere kinderen in de wijk.
Een plein met een uitdagende, natuurlijke, speelse, klimaat adaptieve inrichting. Juist op dit plein kan het verschil worden gemaakt door vergroening en opwaardering van het schoolplein. Kinderen kunnen hier spelen en bewegen in het groen.
Dat is gezond, geeft rust in de klas, leidt tot betere leerprestaties, ontwikkelt kinderen tot duurzame volwassenen en reduceert pestgedrag op het schoolplein doordat er minder verveling kan optreden.
Het schoolplein was erg leeg, lagen er veel tegels en gaf daarmee geen ruimte voor ontdekking, avontuur en ontwikkeling. Doordat het plein dicht bestraat was met weinig groen, kon het regenwater in geval van hoosbuien slecht afvloeien.
Achter het schoolplein ligt een asfalt terrein met een skatebaan en voetbalveldje. Ook dit deel is allemaal verhard, waardoor het erg ongezellig was.
Meer biodiversiteit, een betere waterberging
In het uiteindelijke plan is rekening gehouden met meer biodiversiteit, een betere waterberging en ruimte voor meer diersoorten. Een buitenlokaal zorgt voor een inspirerende plek voor o.a. wereld oriënterende en creatieve vakken.
Voor wie
Er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van het schoolplein. Dit start vroeg in de ochtend, zodra de kinderen naar school komen, in de pauzes, voor een les in de buitenlucht en ook na schooltijd. Het schoolplein is openbaar toegankelijk en heeft daarmee een buurtfunctie voor de wijk.
Aan de slag
Iedereen heeft meegedacht en meegewerkt!
Om onze wensen concreet te maken, is op basis van wensen van de kinderen, de ouders en het team, een doordacht projectplan ontwikkeld onder begeleiding van Schoolpleinadvies. Het uiteindelijke ontwerp geeft kinderen de ruimte om tijdens lesuren, maar ook na schooltijd en in vakanties op te groeien in een gezonde omgeving. Een omgeving waarbij rekening is gehouden met duurzaamheid en klimaatverandering. Met een goed ingericht schoolplein creëren wij een rijke leeromgeving voor de kinderen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat leren in het groen leidt tot betere leerprestaties.
Het oude schoolplein daagde niet uit tot spelen en ontdekken. Het plein lag bezaaid met betonnen tegels en was erg kaal. Er stond een bankje een pingpongtafel en wat gekleurde bollen op de grond. Dit gaf de kinderen echt geen inspiratie voor leuk spel.
Verder werd het ook erg heet op het plein, doordat er geen schaduwplekken waren. Wij wilden graag veel meer ruimte voor avontuurlijk spel en groen. Vanuit zowel de kinderen als het team is sterk naar voren gekomen dat er ruimte moet zijn om te kunnen ontdekken, spelen, sporten en te leren in de buitenlucht en voor ontmoeting op het plein. Om lessen in de buitenlucht mogelijk te maken, zorgen we voor mogelijkheden voor ontdekking en ontwikkeling. Een buitenlokaal op het schoolplein geeft ruimte voor een verhaal, een les of presentatie in de buitenlucht.
Daarnaast is elkaar ontmoeten en elkaar beter leren kennen een belangrijk thema, dat iedereen zich welkom voelt: jong en oud, met en zonder beperking. Er is daarom ook rekening gehouden met makkelijke toegankelijkheid voor o.a: rollators, buggy’s en rolstoelen. Met de aanleg van paden en doorgangen is de bereikbaarheid van de verschillende onderdelen voor alle gebruikers optimaal.
We hebben het samen gedaan!
Voor een goed draagvlak voor de plannen voor de herinrichting zijn kinderen, teamleden van school en ouders gevraagd mee te denken en hebben de veranderingen op het schoolplein in goed overleg met omwonenden en medegebruikers plaatsgevonden.
Het ontwerp
Door De Groene Spil is in het uiteindelijke ontwerp voor de herinrichting van het nieuwe schoolplein rekening gehouden met de wensen zoals deze door de kinderen, teamleden en ouders zijn geuit. Het plein heeft hierdoor een veel groenere en natuurlijke uitstraling gekregen.
Met meer zones op het plein is voor ieder wat wils.
Sportief bewegen, verstoppen, schommelen, duikelen, avontuurlijk spelen en ook ruimte voor een buitenklas.
De bomen, planten en wadi’s zullen het plein naast verkoeling ook ruimte geven voor natuurlijke opname van regenwater.
Met veelzijdige soorten beplanting wordt gezorgd voor meer biodiversiteit op het schoolplein. Dit geeft kinderen de mogelijkheid meer te genieten van de natuur. Meer insecten en vogelsoorten zullen hun weg naar deze fijne plek gaan vinden.
Het schoolplein als sociale ontmoetingsplek voor de buurt
Naast de functie van schoolplein, vormt de buitenruimte van Basisschool de Rozenbeek een belangrijke ontmoetingsplek voor (groot)ouders en andere begeleiders. Dit gebeurt nu al dagelijks bij de breng- en ophaaltijden van de school. Het schoolplein is ook buiten schooltijden toegankelijk, waardoor spelen langer mogelijk blijft.
Kortom het schoolplein is de ideale ontmoetings- en beweegplek voor kinderen en hun begeleiders en buurtbewoners.
Financiële steun
Om al onze wensen te kunnen realiseren was veel hulp en geld nodig. Er was wel wat gereserveerd in de afgelopen jaren, echter is dit bedrag niet toereikend om al onze wensen uit te laten komen. Met de proces begeleiding van Schoolpleinadvies.nl zijn de gemaakte plannen omgezet naar een Projectplan met een begroting en dekkinsplan. Met deze begeleiding van het project en ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en fondsen hebben we onze begroting dekkend gekregen en de herinrichting van ons schoolplein kunnen realiseren met als resultaat;
een geweldig plein met een uitdagende, natuurlijke, speelse, klimaat adaptieve en educatieve groene inrichting!