< terug naar projecten overzicht

Inclusief groen schoolplein VSO de Zonnehoek – Apeldoorn

De aanleiding voor de herinrichting van het schoolplein van VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) de Zonnehoek in Apeldoorn was duidelijk:

Het huidige schoolplein biedt weinig uitdaging en natuur. Er is veel beton en weinig rust. “We willen een groen schoolplein aanleggen als verlengde van het klaslokaal, waar leerlingen kunnen leren over de natuur en in contact kunnen komen met een groene omgeving, passend bij het nabijgelegen Maten park”.

Samenwerkende partijen

Samen met de leerlingen, team van VSO de Zonnehoek, stichting Christelijk Speciaal onderwijs Apeldoorn, Kompass groep (Specificatie op Autisme begeleiding), BSO de Passerel, ouders, buurtbewoners, de medezeggenschapsraad, de ouderraad en de gemeente Apeldoorn (brede vertegenwoordiging van beleidsambtenaren), is er hard gewerkt aan het realiseren van het Inclusief Groen Schoolplein VSO de Zonnehoek.

Visie van binnen naar buiten

In de stedelijke omgeving van Apeldoorn is het belangrijk dat leerlingen in contact komen met de natuur. “We streven naar een schoolplein dat verkoeling biedt, wateroverlast voorkomt en ruimte creëert voor biodiversiteit, buiteneducatie, sport en spel. Dit draagt bij aan het welbevinden van leerlingen en de leefbaarheid van de wijk”.

Huidige situatie en nieuwe groene schoolplein

Het huidige schoolplein is erg stenig en biedt weinig uitdaging. Op het nieuwe plein komt veel meer beplanting, bomen en natuurlijke materialen. Dit zorgt voor meer beweging, minder pestgedrag, betere leerresultaten en een duurzame omgeving.
Alle stakeholders zijn bij de plannen betrokken en zorgen voor een breed draagvlak.

Projectdoel: een groen, avontuurlijk schoolplein realiseren dat ruimte biedt voor educatie, klimaatadaptatie en ontmoeting.

“Wij gaan voor een groen schoolplein met ruimte voor sport, spel en avontuur

Schoolpleinadvies heeft VSO de Zonnehoek in het proces begeleid bij :

Inventarisatiefase: Tijdens de inventarisatiefase brengen we alle betrokken partijen in beeld en verzamelen we de benodigde gegevens. We inventariseren de wensen van de betrokkenen en verwerken deze in een concept-projectplan. Op basis van deze wensen maken we een inschatting van mogelijke fondsen- en subsidiemogelijkheden. Er vindt een overlegmoment plaats met de samenwerkende partijen, waaronder de opdrachtgever en andere betrokkenen. Na verwerking van eventuele wijzigingen in het concept-projectplan starten we de financieringsfase op.

Kinderparticipatie: Kinderparticipatie is een essentieel onderdeel van het project. We betrekken de leerlingen actief bij de ontwikkeling van het schoolplein, zodat hun wensen en ideeën worden meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.

Financieringsfase: In de financieringsfase stellen we een begroting op gebaseerd op offertes van aanbieders. We inventariseren subsidies, fondsen en sponsoren in zowel geld als natura. We stellen een begroting- en dekkingsplan op en deze worden verwerkt in het projectplan.

Het resultaat
een Inclusief Groen schoolplein met ruimte voor sport, spel en avontuur