Een Plek voor Ontwikkeling en Samenzijn
Het doel van Ontmoetingsplein Mellepark is om een ruimte te creëren waar kinderen onbezorgd kunnen spelen en zich op allerlei vlakken kunnen ontwikkelen. En om een plek tot stand brengen waar kinderen, hun begeleiders en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren kennen en in een aangename omgeving samen kunnen zijn. Niet alleen een speelplaats zijn, maar ook een plek voor bewegend leren in een groene omgeving, ontdekking, buitenlessen, sociale interactie en bovenal het scheppen van kostbare jeugdherinneringen.
De Aanleiding
Na ruim 40 jaar waren sommige gebouwen in de regio Uden-Oost dringend aan vervanging toe. Dit leidde tot het initiatief om een multifunctioneel gebouw te bouwen en de buitenruimte, het park en de schoolpleinen, te ontwikkelen naar het Ontmoetingsplein Mellepark rondom Kindcentrum Mellepark in Uden.
Dit plein en park zijn gerealiseerd op het gezamenlijke schoolplein van Openbare Basisschool Camelot, Basisschool de Palster en Kanteel Kinderopvang in Uden. De buitenomgeving rondom ons KC is omgetoverd tot een inspirerende leeromgeving voor de kinderen van onze scholen, ouders, verzorgers, teamleden en buurtbewoners. Het dient als een stimulerende natuurlijke ontmoetingsplek rondom ons multifunctionele gebouw en verrijkt het leven van de hele wijk Germenzeel.
De Weg Naar Succes
Dit project is het resultaat van zorgvuldige planning en samenwerking. Om tot een goed plan te komen, hebben we een breed draagvlak gecreëerd. We hebben kinderen, teamleden van de school en kinderopvang, gebruikers van het Kindcentrum Mellepark, ouders en de Gemeente Uden actief betrokken bij het proces. Buurtbewoners en samenwerkende organisaties zijn bij de plannen betrokken door hen met regelmaat te informeren via nieuwsbrieven
Het Ontwerp
Bij het uiteindelijke ontwerp voor de herinrichting van het nieuwe Ontmoetingsplein Mellepark is rekening gehouden met de wensen van kinderen, teamleden, ouders en buurtbewoners. Het entreeplein vormt de schakel tussen het omliggende park en de schoolomgeving. Hier is ruimte voor fietsen, ontmoetingen, het verzamelen van kinderen, bewegend leren, tafeltennis, klimmen en klauteren, spelen met water, optredens en buitenlessen. Gekleurde paden begeleiden kinderen en ouders en bieden ruimte voor het rondrijden met karren en fietsjes. Groen draagt bij aan een aangename sfeer. Trappen op het plein fungeren als buitenlesruimte, en onder de boom is er een podium voor optredens en presentaties, maar ook als zitplaats voor kinderen, leerkrachten, teamleden, ouders, verzorgers en buurtbewoners.
Een Avontuurlijk Speelbos
Het speelbos biedt ruimte voor natuurlijk en avontuurlijk buitenspelen. Hier vinden we losse materialen, een speelheuvel, wilgentunnel en struinpaden. Het is een plek voor avontuurlijk spelen in een natuurlijke omgeving, spelen met reliëf en leren van de natuur.
Veilig Plezier Voor de Kleinsten
Speciaal voor de jongste kinderen van Kinderopvangorganisatie Kanteel hebben we een geborgen speelplek gecreëerd. Hiervoor zijn een zandbak, speelkeuken en speelhuisje geplaatst in een natuurlijke omgeving. Ze kunnen er spelen met zand en losse materialen, koken in de speelkeuken, rollenspellen spelen in het speelhuisje en rijden met karren en driewielers.
Een Gemeenschapsplein
Dit nieuwe plein is niet alleen een schoolplein maar ook een ontmoetingsplek voor (groot)ouders en buurtbewoners. Het wordt dagelijks gebruikt voor het brengen en ophalen van kinderen, en er zijn tal van betrokken ouders die zich inzetten voor het onderhoud. In de toekomstige moestuin kunnen mensen samenwerken en elkaar beter leren kennen.
Dankzij Samenwerking
Dit project is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen teams van OBS Camelot en BS de Palster, bestuursstichting KIEM en Saamscholen, team Kinderopvangorganisatie Kanteel, Unik Orthopedagogische dagbehandeling en buitenschoolse opvang, SORS Adviesgroep, kinderen van de scholen en de kinderopvang, ouders, medezeggenschaps- en ouderraden, buurtbewoners, gebruikers van gemeenschapshuis de “Kom In”, Gemeente Maashorst (voorm. Gemeente Uden) en Schoolpleinadvies.
Het Ontmoetingsplein Mellepark is ontworpen door Fhreja, Bureau voor de leefomgeving.
De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Jens Hoogendoorn en Witlox Wegenbouw en Groentechniek.
Financiële Steun
Met de begeleiding van Marianne Greenall van Schoolpleinadvies bij het hele proces en bij het aanvragen van de benodigde subsidies en fondsen, is het gelukt om Ontmoetingsplein Mellepark te verwezenlijken.
Het resultaat is een avontuurlijke, klimaat adaptieve, en educatieve omgeving waar natuur, spelen, leren en ontmoeten hand in hand gaan.
Het is een plek geworden waar kinderen gedijen, waar vriendschappen ontstaan en waar de gemeenschap samenkomt.
Dit project is een levendig bewijs van wat er mogelijk is wanneer een gemeenschap samenwerkt om een droom te verwezenlijken. We zijn trots op Ontmoetingsplein Mellepark en kijken uit naar een toekomst vol speelplezier, groei en ontwikkeling op dit prachtige plein en de vele mooie momenten die hier nog zullen plaatsvinden.